donderdag 24 januari 2013

Wat heeft uw klant het meeste nodig?

Woensdag 23 januari 2013 was ik op de Grafische Vakbeurs in Gorinchem. Enkele partners organiseerden daar een event: Showtime, met Stephan Fellinger, internet-marketingspecialist, als belangrijkste gastspreker. Een samenvatting van zijn verhaal (met enkele aanvullingen van mezelf):

Vandaag leven we in een wereld van overvloed: voor ieder product of dienst heb je keuzemogelijkheden te over. Als je als bedrijf deze competitie wil winnen, heb je twee mogelijkheden:
1. de goedkoopste zijn  2. een meerwaarde leveren - en dat duidelijk maken aan de klant

Er is ook een derde optie: inspelen op de noden van de klant.
De klant heeft drie belangrijke noden:
1. aandacht  2. vertrouwen  3. tijd

1.Aandacht
Op 20 jaar tijd is het aantal reclamespots 40x gegroeid. De informatiedruk is maal 3. Hoe kun je als bedrijf nog opvallen? Door aandacht, ik zou zeggen: oprechte aandacht, te geven aan de klant. Daarom:  kom veel te weten over de klant, want aandacht verdien je door relevant te zijn.
Aandacht is het nieuwe zwarte goud.

2. Vertrouwen
Er is een enorme vertrouwenskloof tussen de consument en bedrijven/banken/overheden/politiek/...
Daarbij komt nog dat klanten beter geïnformeerd zijn en door de sociale media veel sneller communiceren. (Zowel lokaal als nationaal en internationaal zijn hier meerdere voorbeelden van te vinden). Belangrijk: doe wat je zegt, en zeg wat je doet én maak actief gebruik van de sociale media.

3. Tijd
Alles gaat sneller, vlugger en onmiddellijk. Bent u in staat om te passen in deze nieuwe wereld?
The real time, is the new prime time.

Misschien brengt dhr. Fellinger geen nieuw verhaal; het is wel belangrijk. Door het 'optimaliseren van het personeelsbestand' en het inpassen van technologieën als e-mail, internet,... is het mogelijk dat er minder tijd is om - persoonlijke - aandacht te geven aan de klant. En een klant die weinig aandacht krijgt, gaat zich vervelen... en zoeken naar een andere oplossing. Alles draait rond de vraag: Wat wil u - of uw bedrijf - betekenen voor de klant?

Christiaan Van Mieghem
     +32 475 61 91 63
      christiaan@straight.be